Contact & info - Tjitske Wilken Haptonomie
520
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-520,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
 

Contact & info

Voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek of intake kun je mij bellen of mailen:

Telefoon: 0252- 689787

Mail: tjitske@fysiocentre.eu

 

Via telefoon ben ik op mijn werkdagen (maandag, dinsdag, woensdag) beperkt bereikbaar, maar spreek gerust de voicemail in en dan bel ik je zo snel mogelijk terug.

Adres

Fysiocentre Haarlemmermeer
Kerkstraat 3-3a
2153 BD Nieuw Vennep
Tel. 0252-689787
Mail: tjitske@fysiocentre.eu

VEELGESTELDE VRAGEN

Hieronder staan veel gestelde vragen over haptonomie en haptotherapie. Staat jouw vraag er niet bij? Stel je vraag via het contactformulier en je krijgt binnen 24 uur antwoord. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen door te bellen.

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Haptonomie is de theoretische ondergrond van Haptotherapie. Haptonomie is in de jaren ’50 ontwikkeld door de Nederlander Frans Veldman als wetenschap van de affectiviteit.
Haptonomie gaat over gevoelens en voelen, en de invloed die dat heeft op alles wat jij doet en denkt. In de haptotherapie werken we met deze uitgangspunten van de haptonomie. Dit gebeurt door gesprek, maar ook in aanraking en oefeningen. Haptotherapie kan op die manier helpen om weer naar de signalen van je lichaam te luisteren, inzicht brengen en emoties ruimte geven.

Hoe lang duurt haptotherapie?

De duur van de behandeling is drie kwartier tot een uur. In het begin is de frequentie van de sessie vaak 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. Later zal de frequentie lager worden. Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt af van jouw hulpvraag.

Hoe ziet een begeleidingstraject eruit?

Als jij dat prettig vindt, starten we met een (gratis) kennismakingsgesprek van een half uur. Wanneer je vervolgens besluit tot haptotherapie, volgt een intake van drie sessies. Hierin maken we jouw hulpvraag helder en concreet. We kijken samen hoe jij denkt, doet en voelt om inzicht te krijgen in jouw gevoelswereld en jouw patronen. Ook laat ik je kennismaken met haptonomie door een oefening op de behandeltafel. Juist door deze gevoelservaringen onderscheidt haptotherapie zich van andere therapievormen.
Na deze sessies heb je kunnen ervaren wat haptotherapie bij je doet en is je hulpvraag duidelijk. We bespreken samen welke onderwerpen prioriteit hebben om zo dieper in te gaan op jouw hulpvraag.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

Een consult haptotherapie kost € 80,00 en duurt 45-60 minuten. Voor de intake geldt hetzelfde tarief.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Je hebt geen verwijzing nodig. Soms kan afstemming met de huisarts, bedrijfsarts of andere behandelaars wenselijk zijn. Dit gebeurt vanzelfsprekend altijd in afstemming en na (schriftelijke) toestemming.

Worden de kosten voor haptotherapie vergoed?

Haptotherapie valt onder alternatieve zorg. Als je aanvullend verzekerd bent kun je in aanmerking komen voor vergoeding. Een overzicht van de vergoedingen voor 2021 staat hier. Kijk natuurlijk altijd even zelf je eigen polis na. Een voorwaarde van zorgverzekeraars is dat de therapeut wordt opgeleid bij een landelijk erkende opleiding en als zodanig staat geregistreerd bij de vereniging van haptotherapeuten. Ik ben geregistreerd als GZ-haptotherapeut bij de VVH onder nummer 735A.

Je ontvang voor elke sessie een factuur. Deze kun je vervolgens zelf bij de zorgverzekeraar declareren. Het komt ook voor dat werkgevers de begeleiding betalen. In dat geval worden daar specifieke afspraken voor gemaakt.

Wat doe je tijdens een sessie?

Naast gesprekken werken we met aanraking en ervaringsoefeningen. Zo wordt je bewust van de signalen die je lijf afgeeft. Je leert je gedachten, je gevoelens en jouw manier van doen, herkennen en begrijpen. En komt er meer balans in wat je denkt, voelt en doet.

Waarom is de aanraking zo belangrijk?

Aanraking kan je veel duidelijk maken over jezelf en de ander. Wat een aanraking met jou doet, hoe jij daar op reageert, vertelt iets over jou.

Hoe reageert je lichaam als het veilig en prettig is, hoe reageert je lichaam onder druk, hoe reageer je op afstand en nabijheid, open je jezelf of sluit je af. Is je lichaam hard of zacht,  ben je gericht op de buitenwereld of meer op jezelf? Hoe voelt het van binnen bij jou?

Via aanraking wordt duidelijk wat je voelt, zoals spanning of een gemis, ook kun je patronen herkennen. Bijvoorbeeld dat je op scherp staat of dat je je terugtrekt.

Ik ben nuchter, is haptotherapie niet te zweverig voor mij?

Haptotherapie gaat over voelen en dat klinkt best wel zweverig. Ook omdat het lastig is om er woorden aan te geven. Toch is haptotherapie niet zweverig!

Het leert je de signalen van je lijf te herkennen en begrijpen en het geeft je inzicht hoe je dingen doet, wat jouw gedragspatronen zijn. We zullen altijd samen kijken hoe dit er in jouw dagelijks leven uitziet. Zo wordt het heel concreet en kunnen we op een praktische manier gaan oefenen met nieuwe vaardigheden.

Kan ik mijn emoties nog wel de baas?

Ongetwijfeld zal je allerlei gevoelens tegenkomen en misschien ontdek je wel dat dit helemaal niet zo erg is als je dacht! Je bepaalt uiteraard zelf wat je wel of niet wilt delen. De therapie is afgestemd op jou en jouw grens wordt vanzelfsprekend ten volle gerespecteerd.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en haptotherapie?

Een fysiotherapeut gaat over het algemeen doelgericht te werk om een fysieke klacht op te lossen. Een haptotherapeut is meer gericht op de samenhang tussen jouw manier van denken, voelen en handelen. Hoe dit zich vertaalt in jouw lijf en welk effect dit heeft op jouw kwaliteit van leven.
Beide therapeuten werken met aanraking. De fysiotherapeut doet dit om de werking van jouw lichaam te onderzoeken en mogelijk te verbeteren. De haptotherapeut onderzoekt hoe jij reageert op de aanraking, wat de aanraking met jou doet. Zo leer je de informatie, die je van je lijf krijgt, te herkennen en begrijpen.

Kan haptotherapie gecombineerd worden met andere therapie?

Ja zeker, haptotherapie kan goed samengaan met een behandeling bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of psychiater.

Tarieven & vergoeding

Verwijzing:
Voor haptotherapie heb je geen verwijzing nodig.

Kennismaking:
Er zijn mensen die het prettig vinden om eerst een kennismakingsgesprek te hebben. Dit snap ik, het is belangrijk dat je je vragen kunt stellen en dat je een gezicht ziet. Dat je een ‘klik’ hebt met iemand. Hier neem ik graag een half uur de tijd voor en ik breng dit niet in rekening. Wees welkom!

Tarieven:
Een consult haptotherapie kost € 80,00 en duurt 45-60 minuten.
Afspraken uiterlijk 24 uur van te voren geannuleerd, worden niet in rekening gebracht. Wij verzoeken je dan ook vriendelijk bijtijds te annuleren mocht je verhinderd zijn en dit per mail of telefoon (evt. voicemail) te doen. De vrijgekomen tijd kan dan ook opnieuw worden gepland, wat vaak prettig is voor mij maar ook voor anderen!

Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar hoeveel je vergoed krijgt. Ik ben geregistreerd GZ-haptotherapeut, en opgenomen in het kwaliteitsregister (zie beroepsvereniging VVH). Zodoende vergoeden (bijna) alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk. Raadpleeg hiervoor je eigen polis. Haptotherapie valt onder de aanvullende verzekering (complementaire gezondheidszorg).

Kwaliteitswaarborg
De Vereniging van Haptotherapeuten VVH is de landelijke beroepsvereniging van geregistreerde GZ-Haptotherapeuten in Nederland. De VVH staat garant voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van haar leden. Daarom heeft de VVH het Register van GZ-Haptotherapeuten ingesteld om de kwaliteit van haptotherapie, uitgeoefend door de bij haar aangesloten leden, te garanderen. De GZ-Haptotherapeut is werkzaam in de (eerstelijns) gezondheidszorg. Hij/zij heeft na een door het Ministerie van OCW erkende HBO/WO vooropleiding gezondheidszorg/welzijnszorg een door de VVH geaccrediteerde en SPHBO erkende opleiding Haptotherapie afgerond en voldoet aan de aanvullende eis van medische en psychologische basiskennis op HBO niveau.

Voor opname in het Register van GZ-Haptotherapeuten gelden verder nog verplichtingen ten aanzien van tuchtrecht, beroepsaansprakelijkheid, praktijkinrichting en verplichte individuele en collectieve nascholing. Gedrags- en ethische regels zijn vastgelegd in de Beroepscode GZ-Haptotherapeut. Verder zijn het domein van de haptotherapie en de beroepscompetenties van de GZ-Haptotherapeut omschreven in respectievelijk de Domeinbeschrijving Haptotherapie en het Beroepscompetentieprofiel GZ-Haptotherapeut.

Links

Fysiocentre Haarlemmermeer http://www.fysiocentre.eu
Vereniging van haptotherapeuten http://www.haptotherapeuten-vvh.nl
Overzicht vergoedingen haptotherapie zorgverzekeraars https://haptotherapeuten-vvh.nl/vergoeding-haptotherapie
BeroepscodeBeroepscode - pdf
BehandelovereenkomstBehandelovereenkomst - pdf
Synergoshttps://synergos.nl/
Academie voor Haptonomiehttp://www.haptonomie.nl
Instituut voor Toegepaste Haptonomiehttps://ith-haptonomie.nl/
Haptonomisch Centrum Nederlandhttps://www.haptocentrum.com/
Haptotherapie op de kaarthttp://www.hapto.nl/
Haptotherapeut infohttp://www.haptotherapeut-info.nl/
VVH Klachtenprocedurehttps://haptotherapeuten-vvh.nl/de-vvh/klachtenregeling
Kom vrijblijvend kennismaken met mij!