Jongeren - Tjitske Wilken Haptonomie
441
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-441,page-child,parent-pageid-551,bridge-core-3.0.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Jongeren

WANNEER KUN JE BIJ MIJ TERECHT

Als je niet lekker in je vel zit of worstelt met jezelf. Dat kan gaan over allerlei gevoelens, zoals onzekerheid, boosheid of stress. Misschien heb je iets meegemaakt in je leven en weet je niet zo goed hoe je daar mee om kan gaan. Maar ook als je last hebt van bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn of hyperventilatie.

WAAR GAAT HET OVER

De puberteit is een periode van veranderingen. Dat is leuk en soms lastig. Je wordt niet altijd begrepen en misschien snap je jezelf ook niet altijd. Je kunt allerlei (heftige) gevoelens ervaren, die soms ook tegenstrijdig zijn. Haptotherapie kan je helpen om meer grip te krijgen op jezelf en om jezelf beter te begrijpen.

WAT KUN JE VERWACHTEN

Samen met jou onderzoeken hoe jij denkt, doet en voelt. Zonder oordeel! Jij bent oké, met alles wat bij jou hoort We kijken samen naar wat jou helpt en wat niet. Hoe maak je het jezelf soms misschien moeilijk en hoe kun je het anders aanpakken zodat het makkelijker wordt.

Je kunt bij mij terecht als je

 • onzeker bent en je overal tegen op ziet
 • faalangstig bent, je durft geen fouten te maken
 • moeite hebt met je grenzen aangeven of juist over je grenzen heen gaat
 • heel druk of juist heel terughoudend bent
 • moeite met slapen hebt
 • het contact tussen jou en je ouders niet optimaal verloopt
 • snel afgeleid bent en je kan je moeilijk concentreren
 • je niet begrepen voelt
 • niet zo goed kan luisteren naar wat anderen zeggen
 • het moeilijk vindt om vrienden te maken met leeftijdsgenoten
 • wordt gepest of zelf anderen pest en niet goed weet waarom
 • gevaarlijke dingen doet (en dat zelf ook weet)
 • vaak boos bent, ruzie of woede-uitbarstingen hebt
 • weinig gevoel van eigenwaarde hebt en niet veel zelfvertrouwen
 • eenzaamheid voelt of afgesloten van je eigen gevoel
 • vaak boos, verdrietig of bang bent
 • niet voor jezelf op kunt opkomen of juist steeds te horen krijgen dat je geen rekening met anderen  houdt
 • weet dat je op school onder je niveau presteert
 • last hebt van buikpijn, hoofdpijn of andere pijn zonder medische oorzaak
 • somberheid ervaart of je lusteloos voelt.

Het kan ook zijn dat je op advies van school, huisarts, fysiotherapeut of psycholoog naar haptotherapie bent verwezen.  Het gaat dan vaak over lichamelijke klachten, stress of juist lusteloosheid. Kortom, niet lekker in je vel zitten.

Het zijn meestal klachten die door de arts onvoldoende verklaard kunnen worden. Medicijnen zijn meestal niet de oplossing. Het herkennen en begrijpen van je eigen gevoelens en het effect daarvan op jezelf is een andere mogelijkheid om daarin verbetering te brengen.

Waar gaat dit over  (of: watskebeurt?!)

De puberteit is een periode van veranderingen. Dat is leuk en soms ook lastig. Je wordt niet altijd begrepen en misschien snap je jezelf ook niet altijd. Je lichaam, je gevoel, hoe je tegen je ouders en de wereld aankijkt, alles verschuift. De mening van je vrienden wordt belangrijker en die van je ouders en andere volwassenen wil je misschien liever niet horen. En dat is ook heel normaal; zo kun je je los maken van je ouders en je eigen weg zoeken in het leven.

Maar die ‘eigen’ weg, wat is die dan? Hoe bepaal je wat goed is voor jou? Hoe laat je aan de mensen om je heen zien wat jouw behoeften zijn? Dat jij iemand bent om rekening mee te houden zonder dat je iedereen tegen je in het harnas jaagt. Want naast het zoeken van die eigen weg heb je de mensen om je heen natuurlijk ook nodig. Dat vraagt nogal wat van jou (en van je ouders!).

Tegenstrijdige gevoelens

Soms voel je je volwassen en sterk, het andere moment ben je onzeker en kwetsbaar. Je zet je af tegen je ouders en toch heb je ze ook nodig. Je bent op zoek naar wie je bent. Tijdens die ontdekkingsreis kun je je wel eens eenzaam voelen. Je wilt jezelf zijn en je wilt ook bij anderen te horen, vrienden te hebben. Je krijgt te maken met verliefdheid en de angst om afgewezen te worden. En tussen dat alles door moet je ook nog huiswerk maken en presteren op school. Je kunt hierdoor overdondert raken en het vertrouwen in jezelf verliezen. Je weet niet meer wat je wilt, wie je eigenlijk bent of wie je wilt zijn. Hoe kun je precies bepalen wat goed is voor jou?

Met al deze verwarrende en tegenstrijdige gevoelens is het niet zo gek dat het af en toe voelt als een grote worsteling.

Vrijheid en rust

Haptotherapie kan je helpen om in deze fase meer grip te krijgen op jezelf en om jezelf beter te begrijpen. Praten kan helpen om je gedachten en gevoelens wat meer te begrijpen en te ordenen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je regelmatig  in conflictsituaties beland met je ouders of op school. Maar ook wanneer je je onzeker of faalangstig voelt. Maar haptonomie helpt je ook om voor jezelf duidelijk te krijgen waaraan je behoefte hebt. Is dat misschien meer vrijheid en rust of juist vaker ondersteuning door familie of vrienden en begeleiding.

Als je niet zo’n prater bent kunnen we met oefeningen aan het werk. Op die manier kun je ontdekken hoe jij met dingen omgaat. Het kan ook goed zijn je veranderende lijf eens aandacht te geven door het aan te raken en oefeningen te doen om zo bevrijding van je lijf te ervaren.

Even weg uit je hoofd dus!

Zo kan ik jou helpen om er zelfbewuster en sterker uit te komen.

Wat kun je verwachten

Dat het jou iets positiefs gaat opleveren!

Wat ik niet doe: is tegen jou zeggen wat je verkeerd doet en je daarna vertellen wat je dan wel moet doen. Nee hoor!

Wat ik wel doe: is samen met jou onderzoeken hoe jij denkt, doet en voelt. Zonder oordeel! Jij bent oké, met alles wat bij jou hoort We kijken samen naar wat jou helpt en wat niet. Hoe maak je het jezelf soms misschien moeilijk en hoe kun je het anders aanpakken zodat het makkelijker wordt.

Je kunt leren herkennen wat voor jou goed voelt en wat niet. Je leert voelen dat je lijf vaak al een keuze heeft gemaakt in wat goed voor je is en waar het niet goed voor je is. Wanneer iets fijn voor je is, voelt je lijf anders aan dan wanneer je bijvoorbeeld boos bent. Als je leert die gevoelssignalen te herkennen, kun je gemakkelijker leren keuzes te maken die goed voor jou zijn. Met de therapeut kun je oefenen hoe je dit aan kunt geven naar de mensen om je heen.

Nieuwe vaardigheden

Ik probeer je tijdens de therapie ook te laten ervaren, herkennen en begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en welke signalen het afgeeft. Je leert jezelf beter kennen en signalen eerder op te pikken. Zo kun je bijvoorbeeld boosheid eerder aan voelen komen. Daarmee ontstaat er ruimte om te oefenen met nieuwe vaardigheden. Je leert bij mij manieren om gemakkelijker met lastige situaties om te gaan. (heel handig!)

De haptotherapie vindt plaats in de praktijk (maar we kunnen ook naar buiten als jij dat fijn vindt) en bestaat meestal uit een aantal sessies. In de vierde sessie kijken we samen naar de resultaten en bespreken we hoe we verder gaan.

Soms kan het handig zijn als je ouder/ouders een of meerdere sessies meedoen. Dit gebeurt uiteraard alleen na overleg met jou. (Soms gaan ouders zelf ook therapie volgen!)

Kom vrijblijvend kennismaken met mij!