Volwassenen - Tjitske Wilken Haptonomie
433
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-433,page-child,parent-pageid-551,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive
 

Volwassenen

WANNEER KUN JE BIJ MIJ TERECHT

Je zit niet lekker in je vel, je voelt je overbelast of hebt een burn-out, je voelt je angstig, onzeker of minderwaardig. Je bent niet tevreden over je eigen functioneren of je bent nieuwsgierig naar je patronen en wilt je ontwikkelen. Haptotherapie helpt je om weer contact te maken met je gevoelens en geeft inzicht in jouw patronen.

WAAR GAAT HET OVER

Haptotherapie maakt je bewust van je gedachten, je gevoelens en jouw manier van doen. Door te praten, te oefenen en door aanraken. Zo kun je ontdekken hoe je situaties ervaart, aanpakt, op welke manier je leert, wat het jou oplevert, alles wat jou uniek maakt. We onderzoeken jouw mogelijkheden en kansen zonder oordeel!

WAT KUN JE VERWACHTEN

We werken op verschillende manieren. Door middel van gesprek geef je aandacht aan het onder woorden brengen van gevoelens en gedachten. We onderzoeken wat je hulpvraag is en hoe je deze tegenkomt in het dagelijks leven. Door oefeningen en aanraking  wordt duidelijk wat je voelt en hoe je hiermee omgaat.

Wanneer haptotherapie

Je zit niet lekker in je vel, je voelt je overbelast of hebt een burn-out, je voelt je angstig, onzeker of minderwaardig. Je bent niet tevreden over je eigen functioneren of je bent nieuwsgierig naar je patronen en wilt je ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijke groei, gevoel en gevoelens, contact met jezelf en met anderen, grenzen aangeven of het beter begrijpen van de signalen die jouw lijf je geeft.

Maar ook als je last hebt van lichamelijke klachten die geen duidelijke oorzaken hebben, zoals hoofdpijn, nekpijn, buikklachten, hyperventilatie, vermoeidheid of slapeloosheid.

• Burn-out, stress en overbelasting, loslaten
• Gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid, negatief zelfbeeld
• Somberheid, vermoeidheid, piekeren
• Problematiek rondom nabijheid en intimiteit
• (H)erkennen van grenzen of leren ‘nee’ zeggen
• Omgaan met relaties (partner, kinderen, collega’s, vrienden)
• Ziekte- of stervensbegeleiding
• Bij onverklaarde, terugkerende of wisselende lichamelijke klachten zoals: rug- of nekpijn, buikpijn, hoofdpijn, bewegingsverstoringen, hyperventilatie

Waar gaat het over?

Haptotherapie maakt je bewust van je gedachten, je gevoelens en jouw manier van doen. Door te praten, te oefenen en door aanraken. Zo kun je ontdekken hoe je situaties ervaart, aanpakt, op welke manier je leert, wat jou uniek maakt. We onderzoeken jouw mogelijkheden en kansen zonder oordeel!

Je gevoel is je grootste zintuig, je voelt met je hele lijf. Er is ook een voelen dat niet direct met aanraking te maken heeft, maar veel meer met emoties. Door aanraking word je je bewust van je lichaam en van wat je voelt. Bijvoorbeeld ; hoe ga je om met druk of hoe ga je om met grenzen?

Door deze ervaringen te vertalen naar je dagelijks leven wordt het steeds makkelijker voor je om deze signalen te herkennen en te gebruiken.

Haptotherapie helpt je om weer contact te maken met je gevoelens en geeft inzicht in patronen die je hebt ontwikkeld in je denken en doen. Hoe deze je helpen of tegenwerken.

Er bestaan geen foute of negatieve gevoelens. Het zijn vaak je gedachten erover, oordelen over die gevoelens, waar je last van krijgt. Door je tegen gevoelens te verzetten, zoals verdriet, angst en spanning, kunnen juist psychische en lichamelijke klachten ontstaan.

Ook kun je bijvoorbeeld onderzoeken wat een lichamelijke klacht met jou doet. Wat voor gevoelens dit teweegbrengt of welke emotionele problemen er eventueel aan ten grondslag liggen.

Zo wordt je zelfbewust en ga je makkelijker bewegen, kun je meer aan en zit je lekkerder in je vel. Je kunt beter omgaan met jezelf, anderen, je omgeving en situaties.

Met andere woorden:

Hoe denk je, voel je, doe je?
Wat denk je, voel je, doe je?
Wat zijn jouw kwaliteiten en wat zijn jouw valkuilen?
Hoe beweeg je? Wat beweegt je? Waar kom je van in beweging en waarvan niet?
Hoe zorg jij voor balans? Wat levert dit je op? Wat kost dit je?
En…… is dat wat jij wilt?!

Werkwijze

We starten met een intake waarin we kennismaken en jouw hulpvraag bespreken. Als je verder wilt met de therapie, gaan we in de volgende twee afspraken jouw hulpvraag verder onderzoeken en verdiepen. Het aantal sessies kan verschillen en stemmen we samen af. We blikken regelmatig even terug en staan stil bij het hier en nu.

We werken op verschillende manieren. Door middel van gesprek geef je aandacht aan het onder woorden brengen van gevoelens en gedachten. We onderzoeken wat je hulpvraag is en hoe je deze tegenkomt in het dagelijks leven.
Door oefeningen en aanraking, ervaar je aan den lijve wat er gebeurt. Hierdoor wordt duidelijk wat je voelt en hoe je hiermee omgaat. Ook kunnen we daarmee onderzoeken welke invloed de ander en/of de omgeving op jou heeft en wat jouw beleving daarbij is. Juist deze ervaringen in de haptonomie onderscheiden zich van andere vormen van therapie.

‘Twee handen op mijn rug brachten me terug bij mezelf’
Aanraking kan je veel duidelijk maken over jezelf en de ander. Het helpt je om weer in beweging en tot ontwikkeling te komen. Je komt in contact met wat je echt raakt en waar je behoefte aan hebt. Je ontdekt wat belangrijk voor je is en durft daardoor te vertrouwen op je gevoel. Je leert weer afstemmen op jezelf.
De harmonie tussen voelen en denken wordt op die manier hersteld en er ontstaat weer balans tussen wat je denkt, doet en voelt. Vandaaruit kun je keuzes maken in wat bij jou past of wat goed voor je is.
Het is zo waardevol om echt te mogen zijn wie je bent, met alles wat daar bij hoort. Je kwaliteiten, maar ook je valkuilen en je imperfecties. Eén van de uitgangspunten van haptotherapie is dat je mensen helpt om hun eigen waarde te ontdekken. Gezien en gehoord worden als mens met alles dat jou uniek maakt.

Door inzicht te krijgen in je patronen en ruimte te maken voor je diepste gevoelens ruim je ‘de zolder’ op en ontstaat er een vruchtbare voedingsbodem naar zelfherstel. Zo kan er ruimte ontstaan om je leven opnieuw in te zaaien, te laten groeien en te oogsten.

Kom vrijblijvend kennismaken met mij!