Stress en burnout - Tjitske Wilken Haptonomie
457
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-457,bridge-core-3.1.2,cookies-not-set,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive
 

Stress en burnout

Tijd voor serieuze aandacht voor jezelf en van jezelf

Haptotherapie bij stress, overbelasting en burn-out.

De rit van mentale stress naar fysieke overbelasting kan kort of lang zijn, en de weg terug vraagt vaak veel van jou als mens. Opnieuw echt in contact komen met je gevoel is een belangrijke stap naar herstel.

Hoe gaat het met je?

Voel je je emotioneel uitgeput? Ben je prikkelbaar? Pieker je? Lukt het moeilijk om te ontspannen? Heb je last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn of nek-en rugklachten? Voel je je benauwd? Ga je wel naar je werk, maar kom je intens moe thuis? Slik je pijnstillers om hoofdpijn te onderdrukken? Kun je niet in slaap  komen? Begin je niet fit aan een nieuwe dag? Denk je regelmatig  ‘Hopelijk kan ik in het weekend bijtanken’? Heb je nergens echt zin in of vind je niets meer leuk?

Mogelijk is dit een gevolg van (langdurige) stress of een (dreigende) burn-out. Dit soort signalen vragen serieuze aandacht, van jezelf en voor jezelf, om te voorkomen dat je  overbelast raakt of daadwerkelijk in een burn-out terecht komt.

Van plan naar herstel

Iedereen heeft wel eens stress, maar als dit te lang duurt of te heftig is krijg je er last van. Door middel van haptotherapie onderzoeken we samen waar jij stress van krijgt, hoe dat voelt in je lijf, hoe je daar mee om gaat en wat dat jou oplevert. Wanneer je blokkeert, je jezelf terughoudt of wanneer je juist te veel investeert. Vervolgens kijken we wat en hoe je daarin wilt veranderen en maken we een plan hoe je dat kunt doen.

Hier besteden we aandacht aan

  • Wat voelt goed en wat niet. Hoe reageert je lichaam dan?
  • Het ervaren van wat je lichaam je vertelt en wat je hoofd zegt (benoem eens je gedachten)
  • Het ervaren van grenzen: we kijken hoe je daarmee omgaat.
  • Wat voor positie neem je in? Durf je ruimte in te nemen? Durf je nee te zeggen?
  • Wat is jouw beweging als er een vraag wordt gesteld? Hoe reageer je fysiek en mentaal?
  • Wat zijn jouw verlangens en behoeften?

WANNEER KUN JE BIJ MIJ TERECHT

De verschillen in zowel oorzaken als gevolgen van stress (klachten) zijn groot. De symptomen van stress en burn-out kun je op verschillende vlakken ervaren. Bijvoorbeeld door veranderingen in je gedrag, in je gevoel  en in hoe je denkt.

WAAR GAAT HET OVER

Als stress (te) lang duurt, loert het gevaar van roofbouw. De belasting wordt te groot en je draagkracht raakt uitgeput met als gevolg dat je opgebrand raakt. Het is tijd voor serieuze aandacht, van jezelf en voor jezelf!

WAT KUN JE VERWACHTEN

Door beter te luisteren naar je eigen lichaam (h)erken je lichamelijke stresssignalen, krijg je inzicht in jouw manier van omgaan met belastende situaties, leer je om te voelen waar je grenzen liggen en om deze aan te geven.

Wanneer kun je bij mij terecht

De verschillen in zowel oorzaken als gevolgen van stress (klachten) zijn groot. De symptomen van stress en burn-out kun je op verschillende vlakken ervaren. Bijvoorbeeld door veranderingen in je gedrag, in je gevoel en in hoe je denkt. Je lijf voelt anders en de wereld om je heen ervaar je op een andere manier. Vaak speelt een combinatie van allerlei factoren in de werk- en privésfeer een rol in het ontstaan van stress.
Overbelasting heeft meestal te maken met het niet of onvoldoende herkennen en/of aangeven van je grenzen. Of het is lastig om te accepteren dat je tegen een grens aanloopt. Herken jij je grens? En durf je die grens kenbaar te maken aan die ander? Weet je hoe dat te doen?

Stress zorgt dat je zowel geestelijk als lichamelijk niet meer functioneert zoals je gewend bent. Het ontregelt je doen en laten en leidt tot gepieker en onrust of gevoelens van angst. Soms maak je vanwege stress keuzes die je onder normale omstandigheden niet zou maken, zoals het vermijden/stopzetten van zaken die je daarvoor fijn of belangrijk vond. Je kunt last hebben van sombere gedachten en gevoelens, van eenzaamheid. De concentratie is vaak verminderd en het normale slaappatroon verstoord.

Burn-out ontstaat door een langere periode van te veel spanning en te weinig rust. De klachten strekken zich uit tot je totale zijn. Er is sprake van lichamelijke uitputting, emotionele labiliteit, vermoeidheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Door een lange periode van te veel stress raakt je zenuwstelsel overbelast. De klachten kunnen zo ernstig worden dat je letterlijk geen stap meer kunt zetten. Dat vraagt bewust stilstaan om weer gezond vooruit te kunnen.

Wat je kunt ervaren bij stress:

• zweten en hartkloppingen
• gevoelens van spanning, onrust, angst, irritatie of boosheid
• je machteloos of hopeloos voelen
• slaap- en of concentratieproblemen
• gejaagde ademhaling
• (meer) conflicten op het werk en met de partner of andere leden uit het gezin
• hyperactiviteit of inactiviteit
• minder belangstelling voor je omgeving of je terugtrekken uit sociale activiteiten
• versnelde hartslag of ademhaling, hyperventilatie
• hoofd-, nek-, rug- en buikpijn
• misselijkheid en duizeligheid
• chronisch gevoel van uitputting
• hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, huidaandoeningen

Waar gaat het over

Stress kent iedereen wel, bijvoorbeeld als je een prestatie moet leveren of een drukke dag hebt. Niets aan de hand. Dit is normaal. Je lichaam moet hiervan herstellen. Het komt na verloop van tijd en wat rust weer terug in de normaalstand. Een beetje stress is dus helemaal niet erg!

Stress wil eigenlijk zeggen dat, om te reageren op een bepaalde situatie of gevoel, ons lichaam op scherp wordt gezet. Je moet een tandje bijzetten. Om dat te kunnen, worden door ons lichaam
stresshormonen aangemaakt. Deze zorgen ervoor dat je lichaam zich kan voorbereiden op de extra activiteit die gevraagd wordt. Het zorgt ervoor dat je snel in actie kan komen of weg kunt vluchten.

Je lichaam past zich aan door:
• de ademhaling te versnellen
• je hartslag gaat omhoog
• je spieren spannen zich
• je zenuwvezels worden tijdelijk gevoeliger, je wordt je sneller bewust van prikkels

Je loopt risico
Maar je kunt ook een langere periode hebben waarin verschillende dingen niet zo lekker lopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld hoge werkdruk, relatieproblemen, tegenslagen, zorgen, ziekte, enzovoort. Maar ook zeer prettige momenten in het leven, zoals geboorte of huwelijk, kunnen spanningen oproepen.

Stress ontstaat als de draaglast, over een langere periode, groter is dan je persoonlijke draagkracht. Dan kan het op scherp staan een tweede natuur worden. En zie je vaak dat ook, of misschien juist in perioden van relatieve rust, ons lichaam nog reageert alsof er nog dreiging is. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in slecht slapen, prikkelbaar zijn, hartkloppingen, hyperventilatie, snel een gejaagd gevoel. Je lichaam (her)kent het gevoel van veiligheid, op je gemak zijn niet meer.

Als stress (te) lang duurt, loert het gevaar van roofbouw. De belasting wordt te groot en je draagkracht raakt uitgeput met als gevolg dat je opgebrand raakt.

Burn-out
Het verraderlijke van burn-out is dat je zelf vaak de laatste bent die het in de gaten heeft. Je voelt je waarschijnlijk al langere tijd niet lekker of je reageert anders dan eerder op allerlei zaken, dit wordt vaak meer door de buitenwereld gesignaleerd dan door jezelf. Het kan ook zijn dat je niet aan jezelf wilt toegeven dat het niet goed met je gaat.

Of je denkt in oplossingen en treft maatregelen, zoals minder werken, meer op vakantie, andere baan. Je denkt, als ik dit of dat maar doe, dan kom ik er wel uit. Dat helpt een tijdje. Maar op langere termijn blijkt het een illusie, want de oorzaak van het probleem blijft bestaan.

Burn-out wordt meestal niet alleen veroorzaakt door factoren van buitenaf, maar ook door hoe je zelf met situaties omgaat. Mensen die burn-out gevoelig zijn hebben vaak een goede werkreputatie (harde werker), een groot verantwoordelijkheidsgevoel, voelen hun grenzen niet of nauwelijks, pleasen eerder dan dat zij nee zeggen, houden graag de controle en kunnen perfectionistisch zijn.

Hierdoor kun je in discussie tussen je verstand en je gevoel belanden. Je hoofd zegt: ik moet nog….. en je lichaam zegt: ik kan niet meer…
Uiteraard kent iedereen deze dilemma’s. Soms moet je gewoon doorzetten, maar als je alleen maar het pad van doorzetten kent en de andere kant van rust en begrenzing niet kent, loop je het risico op uitputting.

Op een slechte dag ervaar je tot je ontzetting dat al je energie verdwenen is en dat je inzet, ambitie, idealisme en hulpvaardigheid plaats maken voor een loodzwaar gevoel van weerzin.
Je belandt in een toestand van overspannenheid of burn-out, waarin je je depressief en vaak ook angstig kunt voelen. Je krijgt last van lichamelijke ongemakken als hyperventilatie, hoge bloeddruk en intense vermoeidheid.

Kortom, er is iets duidelijk mis; het kan voelen alsof jouw lichaam niet meer bij jou hoort, je hebt er te weinig controle over en er is duidelijk geen fijne wisselwerking meer tussen lichaam en geest.

Het is tijd voor serieuze aandacht, van jezelf en voor jezelf!

Wat kun je verwachten

Het hoofddoel is om uit de overlevingsmodus te komen en je lichaam weer de normaalstand te laten ervaren. Je wordt weer bewust hoe dat voelt en wat je er voor nodig hebt om dat in stand te houden.

Door beter te luisteren naar je eigen lichaam (h)erken je lichamelijke stresssignalen, krijg je inzicht in jouw manier van omgaan met belastende situaties, leer je om te voelen waar je grenzen liggen en om deze aan te geven.

Door oefeningen en aanraking krijg je steeds beter inzicht in jouw draagkracht, jouw grenzen, hoe die te bewaken, en in je vermogen om nee te kunnen zeggen.

Als je je grenzen eerder te gaat (h)erkennen en respecteren, word je milder voor jezelf en gun je jezelf de ruimte. Je leert keuzes maken vanuit trouw aan jezelf (met het ‘gevaar’ dat de ander je niet aardig vindt). Je wordt als totale persoon weerbaarder en sterker.

Ik help je om de balans tussen stress en innerlijke rust te hervinden. Zo voorkom je overbelasting in de toekomst.

Hier besteden we aandacht aan:
• wat voelt goed en wat niet. Hoe reageert je lichaam dan?
• het ervaren van wat je lichaam je vertelt en wat je hoofd zegt (benoem eens je gedachten)
• het ervaren van grenzen: we kijken hoe je daarmee omgaat.
• wat voor positie neem je in? Durf je ruimte in te nemen? Durf je nee te zeggen?
• wat is jouw beweging als er een vraag wordt gesteld? Hoe reageer je fysiek en mentaal?
• wat zijn jouw verlangens en behoeften?
• meer gericht zijn op wat je zelf wilt, en minder gericht zijn op verwachtingen van anderen
• tot rust komen in je lijf en hoofd
• het (terug)krijgen van zelfvertrouwen
• leren omgaan met druk

Kom vrijblijvend kennismaken met mij!